Konopie to nie tylko pasja, przemysł, produkcja, kolekcjonowanie a również kuchnia. Konopia siewna uznana jest za superfoods, czyli zdrowa żywność polecana przez dietetyków. Dlaczego jest tak popularna i czym się wyróżnia, że należy zaprosić ją do naszej kuchni. 

Żywieniowcy są zgodni i podkreślają, że konopie powinniśmy spożywać w codziennej diecie. Na naszym rynku pojawia się coraz więcej produktów które je zawierają. Producenci żywności wzbogacają swoją ofertę w nowe produkty oparte na konopiach. Konopie siewne sprzedawane są oczywiście całkowicie legalnie w naszym kraju.

Co z THC? Konopie siewne zawierają bardzo niewielką ilość tej substancji, dlatego nie mają właściwości psychoaktywnych. W ich składzie znajdziemy CBD czyli konnabodiol, który wpływa pozytywnie na organizm. CBD stosowany jest w medycynie.

 

Cenny skład konopi

Konopie stanowią doskonałe źródło białka roślinnego, mogą zaspokajać potrzeby na proteiny u wegetarian. Najcenniejszymi składnikami w konopiach jakie znajdziemy to nienasycone kwasy tłuszczowe Omega. Omega-3 i Omega-6 w konopiach mają idealny stosunek względem siebie, dlatego jest to produkt tak pożądany i polecany. Kolejne wartości odżywcze jakie znajdziemy w konopiach to witaminy i składniki mineralne. Konopie są źródłem wapnia, magnezu, żelaza oraz witaminy E i witamin z grupy B.

 

Co z nich przyrządzimy?

Pierwszą rzeczą będzie dobór produktu. W sklepie znajdziemy rożne rodzaje ziaren konopi. Można spotkać konopie siewne zmielone, łuskane i niełuskane, a także mieszanki z nasionami. Bardzo popularny jest olej konopny, polecany przez dietetyków jako źródło omega-3 i omega-6. Nowościami na rynku są kawy i herbaty z dodatkiem konopi. Konopie siewne możemy spożyć w wielu potrawach na różne sposoby. Kucharze wymyślają coraz to nowe dania, które znajdziemy w Internecie.

 Zachęcamy do spróbowania, kupimy w każdym większym markecie ;)